MENI
KRAS.RE.VITA
MENI

Center za obiskovalce Cerkniško jezero slovesno odprl vrata

foto: Ljubo Vukelič

Na zadnji septembrski dan smo s slovesnostjo in prijetnim druženjem odprli še interpretacijski del Centra za obiskovalce Cerkniško jezero. V njem so bili doslej na voljo le turistični informatorji, odslej pa bo lesena stavba na koncu Dolenjega Jezera ponujala tudi nepozabno doživetje za vseh pet čutil.


Slavnostni govornik na prireditvi je bil minister za okolje g. Uroš Brežan, ki je poudaril, kako izjemno ohranjena je tukajšnja narava in kako pomembno je poskrbeti, da takšna tudi ostane. Priznal je, da mora tudi država aktivneje pristopiti k varovanju in upravljanju tega bisera. V tem duhu država v okviru ohranjanja narave že omogoča izvajanje več mednarodnih in drugih projektov. S pomočjo enega od njih je Notranjski park opremil Center za obiskovalce; vso interpretacijsko in didaktično opremo sta namreč sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru projekta KRAS.RE.VITA.

V Centru bodo obiskovalci podrobno spoznali, zakaj enkrat jezero je, drugič ga ni, opazovali posebne in ogrožene vrste živali ter rastlin, videli, kako so domačini z jezerom živeli nekoč in kako z njim v tesni povezavi živijo še danes. Pokazali vam bomo, zakaj je pomembno, da smo ponovno oživili staro strugo Stržena in pomen posebnih omrežij Nature 2000.

V Centru je tudi kino soba, kjer bo med drugimi mogoče prisluhniti nočnim zvokom Cerkniškega jezera, poslušati oglašanje skrivnostne čaplje bobnarice in pokanje ledu na zaledenelem jezeru. Obenem si bo mogoče ogledati film o vseh štirih letnih časih na jezeru. V Centru je tudi učilnica, namenjena raziskovanju, delavnicam in predstavitvam.

Center za obiskovalce je poklon vsem, ki so Cerkniško jezero skozi stoletja ohranjali in tistim, ki so ga raziskovali, pa tudi vsem, ki še danes delujejo v njegovo dobrobit. Da je jezero vse nas počakalo v dobrem stanju, so zaslužni najprej ljudje, ki so se prilagodili na življenje med preveč in premalo vode, ob tem pa vsem Slovencem in svetu pustili izjemno kulturno dediščino.

 l 449268Odprtje Centra za obiskovalce Cerknisko jezero 16 Foto Ljubo Vukelic

l 449281Odprtje Centra za obiskovalce Cerknisko jezero 30 Foto Ljubo Vukelic

l 449286Odprtje Centra za obiskovalce Cerknisko jezero 35 Foto Ljubo Vukelic

l 683526 1