MENI
KRAS.RE.VITA
MENI

Septembra smo izvedli akcijo odstranjevanja gvana v Planini

foto: Arhiv projekta LIFE Življenje ponoči

V sredini septembra 2018 smo v obdobju Mednarodne noči netopirjev izvedli akcijo odstranjevanja netopirjevih iztrebkov, imenovanih tudi netopirski gvano. Ti so se, od leta 2004, ko je bil dostop do podstrehe trajno zabit, v veliki količini kopičili v vrhnjem delu zvonika cerkve sv. Marjete v Dolnji Planini. Tu se namreč vsako poletje zadržuje več sto samic navadnega netopirja, ki kotijo in nato vzrejajo svoje mladiče. V okviru projekta KRAS.RE.VITA smo zato predvideli odstranitev gvana, s čimer bi izboljšali stanje kotišča v zvoniku.

Tekom izvedene čistilne akcije smo gvano odstranili v celoti, vse sodelujoče pa je presenetila njegova količina. Napolnili smo namreč kar 50 velikih žakljev, pri čemer je povprečna masa enega žaklja znašala 20 kg. Iz omenjenega je moč oceniti, da se je v približno petnajstih letih na omenjenem zvoniku nakopičila kar 1 tona gvana!

Z namenom lažjega odstranjevanja gvana v prihodnje, smo v oktobru, na celotni površini tal podstrehe zvonika, namestili še zaščitno ponjavo, ki nam bo omogočila oceno hitrosti kopičenja iztrebkov in s tem pripravo načrta za izvedbo nadaljnjih tovrstnih akcij.
Pri izvedbi del so poleg Notranjskega muzeja Postojna sodelovali še Center za kartografijo favne in flore ter lokalni sodelavci, ki jih je koordiniral g. Stojan Matičič.