MENI
KRAS.RE.VITA
MENI

Letošnja »Noč netopirjev 2021« na Planinskem polju

foto: Lara Jogan Polak

 

V okviru projekta KRAS.RE.VITA smo v petek, 3. septembra 2021, izvedli še zadnjo od predvidenih »Noči netopirjev« na Planinskem polju.

Tokrat se je dogodek začel v Podružnični šoli v Planini. Predvideni so bili trije sklopi aktivnosti: predavanje, delavnica za otroke in poslušanje netopirjev.
Kot predavatelja smo uspeli pridobiti enega naših največjih poznavalcev netopirjev, Primoža Presetnika, člana Slovenskega društva proučevanje in varstvo netopirjev. Pripravil nam je odlično predavanje - s svojo širino in poljudnostjo, obenem pa strokovnostjo, preglednostjo in številnimi zanimivostmi, je pritegnilo vse prisotne.

Noc Netopirjev 1 Predavanje Primoz Jana Laganis

Noc Netopirjev 2 Predavanje Primoz+udelezenci

Medtem ko je 20 prijavljenih poslušalcev spremljalo predavanje, se je 16 mlajših udeležencev posvetilo ustvarjanju: izdelovali smo cof-netopirje, izrezovali, barvali in lepili na temo netopirjev. Ura je kar prehitro minila, otroci pa so delavnico zapustili s kupom lepih izdelkov, ki jih bodo spominjali na skrivnostne ponočnjake, ki »vidijo z ušesi«.

Noc Netopirjev 0 Otr.delavnica Jana Lara J.Polak slpet
V tem času se je dovolj zmračilo za izvedbo še zadnjega dela dogodka. Po delu nastajajoče učne poti po Planinskem polju smo se odpravili proti Unici pod Ravbarjevim stolpom, kjer smo naslednjo uro z »bat-detektorji« poslušali netopirje. Razlikovali smo med klici različnih vrst, poslušali oglašanje ob lovu plena, se čudili spretnosti malih letalcev in predavatelja zasuli z raznovrstnimi vprašanji. Številčnost netopirjev ob vodi je presenetila celo domačina, ki sta nam kot reditelja prijazno priskočila na pomoč.

Še en od prijetnih dogodkov je za nami, vsi pa si želimo, da bi tovrstni dogodki potekali tudi v bodoče. Ponovno se je namreč izkazalo, da je tematika za javnost zelo zanimiva, dogodki pa posledično vedno lepo sprejeti in obiskani. Letošnje »Noči netopirjev« pa ne bi bilo brez vseh, ki so posvetili svoj čas organizaciji in izvedbi – hvala vsem!

Noc Netopirjev 3 cof netopirji

Avtorji fotografij: Lara Jogan Polak, Nina Doles in Mitja Turk

 

Projekt KRAS.RE.VITA sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija