MENI
KRAS.RE.VITA
MENI

»Modri in drugi zakladi Planinskega polja« v Logatcu, na dogodku ob Gregorjevem

foto: Foto Jana Laganis

V sredo, 9. marca 2022, smo v Kulturnem domu v Logatcu prestavili Planinsko polje in njegove žive zaklade - travniško morsko čebulico in ostale posebnosti ujete v film Mateja Vraniča.

Dogodek projekta KrasReVita je bil organiziran v okviru tradicionalnih predavanj ob Gregorjevem, ki jih vsako leto priredi Občina Logatec.

Dogodek je bil organiziran v okviru tradicionalnih predavanj ob Gregorjevem. Začeli smo s kratko predstavitvijo projekta, obrazložili povode za izvajanje projekta ter na kratko predstavili nekatere vrste habitatne tipe, ki jim je projekt namenjen. Dotaknili smo se tudi prenove Ravbarjevega stolpa, v katerem bo po obnovi informacijski center, ter Scilkine učne poti, na kateri lahko obiskovalci telesno, umsko in duhovno obogatijo svoje življenje: med rekreacijo v čudovitem okolju se naučijo veliko zanimivega o živalih, rastlinah, poplavljanju in ponikanju vode s Planinskega polja. Obiskovalce vljudno prosimo, da svoj obisk omejijo na utrjene poti in da imajo štirinožne spremljevalce ves čas na povodcu.

Predavanje TMC II Jana 2022 03 09 spletka

dr. Jana Laganis (ZRSVN) pri predstavitvi projekta KrasReVita (foto: Sebastjan Cvetrežnik)

V nadaljevanju nam je strokovnjak za botaniko dr. Peter Glasnović iz Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) predstavil modri zaklad Planinskega polja – travniško morsko čebulico (Scilla litardierei). Gre za rastlino, ki je značilna le za kraška polja med Slovenjo in Črno Goro, v Sloveniji pa jo lahko najdemo le na Planinskem polju. Gre torej za vrsto, ki ima razmeroma redke habitate, pa tudi na njih uspeva na razmeroma majhnih površinah. Kot na večini svojih preostalih rastišč jo tudi na Planinskem polju ogroža predvsem intenzifikacija kmetijstva. Predavatelj je osvetlil zgodovino raziskav te vrste, stanje vrste na južnejših rastiščih, pa tudi rezultate samih raziskav na Planinskem polju. Po zaključku predavanja smo še nekaj časa posvetili pogovoru o Planinskem polju in travniški morski čebulici, nato pa smo napovedali zaključni del večera: predstavitev dokumentarnega naravoslovnega filma, ki je svojo premiero doživel le dan prej.

Predavanje TMC II Peter Glasnovic 2022 03 09 spletka

dr. Peter Glasnović o travniški morski čebulici (foto: Sebastjan Cvetrežnik)

Film o Planinskem polju, ki je del območja Natura 2000 z imenom Notranjski trikotnik, je v okviru projekta Kras.Re.Vita naročil in idejno zasnoval Notranjski muzej (Zavod Znanje Postojna), za izvedbo pa je bil izbran priznan slovenski naravoslovni fotograf Matej Vranič. Prvotno si je naročnik zamislil deset-minutni filmček, a se je med snemanjem nabralo toliko čudovitih posnetkov, da so se naročniki odločili za podvojitev trajanja posnetka. Prav gotovo posnetki niso nikogar pustili ravnodušnega. Prevzelo pa nas je tudi občudovanje do truda, občutka in znanja, ki so bili potrebni za takšne izjemne posnetke. Sodeč po vtisih je vseh petnajst udeležencev dogodek zapustilo zadovoljnih in z željo, da lepote polja čim prej osebno obiščejo.

Obiskovalce vljudno prosimo, da svoj obisk omejijo na utrjene poti in da imajo štirinožne spremljevalce ves čas na povodcu.