MENI
KRAS.RE.VITA
MENI

NAJ tematska pot v državi - Pot Drvošec ob Cerkniškem jezeru

foto: Jošt Stergaršek

Turistična zveza Slovenije je pot Drvošec prepoznala kot najbolj izstopajočo v državi in jo v kategoriji NAJ tematska pot leta 2020 uvrstila na prvo mesto. Stroga komisija, ki nas je obiskale v prvih dneh septembra in s sokoljimi očmi pregledala našo pot Drvošec, se je odločila: Pot Drvošec - pot čudovitih razgledov, ki poteka ob Cerkniškem jezeru in vsebuje 3 opazovalnice za ptice ter vrsto info tabel in zanimivih skulptur, kandidira za prestižno nagrado "Moja dežela lepa in gostoljubna 2020".

opazovalnica Klejni vrh Jost Stergarsek Splet vecja
Foto: Jošt Stergaršek

Skoraj 4 kilometre dolga Tematska pot Drvošec, na kateri sta dve opazovalnici za ptice - Kuharca in Klejni vrh, 10-metrski razgledni stolp Otočec ter vrsta točk, kjer so predstavljene različne živali, poteka ob Cerkniškem jezeru, večinoma po gozdnem grebenu. Nekoliko dvignjena od jezera, ponuja prekrasne razglede na presihajoče Cerkniško jezero, coprniško Slivnico in širšo okolico.

Stebricki mnogo tablic Tine Subic
Foto: Tine Šubic

Gre za lahko pešpot, ob pohodniški obutvi primerno za vse generacije, predvsem so nad nekaterimi točkami na njej navdušeni otroci (npr. plezalo ris, silhueta medveda in volka, luknjice v prehranjevalni verigi).

i05 Prehranjevalni splet 2 Z otroki Janja Mihelcic
Foto: Janja Mihelčič

Notranjski park v poletnem času organizira tudi vodene pohode po poti, s to ponudbo pa se povezuje z domačini; gospodinja spretnih rok Lili Mahne nekje na poti čaka s prigrizkom, pripravljenim iz sestavin narave, Levarjev Frenk pa po naročilu bolj utrujene popelje z lojtrnim vozom na konjsko vprego.

Nagrado za NAJ tematsko pot leta 2020 je Turistična zveza Slovenije podelila v okviru akcije Moja dežela - lepa in gostoljubna. V okviru te je strokovna komisija izbirala najlepše in najgostoljubnejše kraje letošnjega leta. Naziv NAJ tematska pot je naš Drvošec dobil v soboto, 17.10.2020 popoldan na virtualni podelitvi (zaradi epidemiološke situacije v državi), ki jo je prenašala PLANET TV.


NAGRADA NAJ tematska pot Znak Moja dezela 2020 10 17

Park je pot postavil s finančno pomočjo dveh projektov: KRAS.RE.VITA (sofinanciran s strani EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republike Slovenije) in projekta LIFE Stržen (iz Programa LIFE). Ureditev poti pa so nam omogočili še Agrarna skupnost Dolenje Jezero, zasebni lastniki parcel, Občina Cerknica, lokalna podjetja, ki so prispevala del finančnih sredstev.

Kuharca Otroci Tematski vikend Janja Mihelcic
Foto: Janja Mihelčič

Park se zahvaljuje vztrajnim delavcem podjetja Proform, ki je izdelalo in postavilo vse elemente poti, srčna hvala našim marljivim terenskim delavcem, predvsem Lojzu, Andreju ni Izak, ki so pot sto in stokrat očistil, pokosili, porezali drevje in podrast ob njej. Hvala vsem oblikovalcem, arhitektom, ustvarjalcem vizualne podobe naše poti. Hvala tudi obiskovalcem, ki nam dnevno sporočajo, kako uživajo na naši poti. Hvala tudi vsem za kritične besede, zaradi katerih smo in še bomo naredili mnoge izboljšave.

Vabljeni na zmagovalno pot, ki s spreminjanjem letnih časov in jezera ponuja vsakič drugačno podobo in zato vedno novo doživetje!