MENI
KRAS.RE.VITA
MENI

Noč netopirjev v Planini pri Rakeku

foto: Tanja V. Jagunić

V okviru projekta KRAS.RE.VITA ter dogodka Mednarodna noč netopirjev 2019 je v petek 20.9.2019 v Planini potekal dogodek Noč netopirjev.

Na netopirsko obarvanem večeru, so udeleženci najprej prisluhnili zanimivemu predavanju. Na njem so s pomočjo strokovnjaka iz Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev, Jana Gojznikarja, podrobneje spoznali te zanimive živali, izvedeli kaj jih ogroža, kako jim lahko pomagamo ter tudi kaj storiti, če najdemo obnemoglega netopirja.

Noc netopirjev 2019 predavanje Nina D.
Foto: Nina Doles

Projektni partner, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, je predavanje nadaljeval z vsebinami o varovanju in skrbi za ohranjanje populacij vrste navadni netopir (Myotis myotis). Poslušalcem je koordinatorka projekta iz Notranjskega muzeja Postojna predstavila kakšne aktivnosti za izboljšanje stanja ohranjenosti habitata vrste navadni netopir so potekale v preteklem letu in katere bodo še izvedene.

Istočasno je za najmlajše obiskovalce potekala delavnica »Izdelaj svojega netopirčka«, na kateri so otroci skozi igro in ustvarjalnost pobliže spoznali tega zanimivega sesalca.

Noc netopirjev 2019 delavnice Tanja V.J.
Foto: Tanja V. Jagunić

Drugi del dogodka je bil opazovanje izletavanja netopirjev pod zvonikom cerkve sv. Marjete v Dolenji Planini. S pomočjo strokovnjaka so zbrani udeleženci lahko opazovali pa tudi prisluhnili netopirjem. Ker so glasovi, s katerimi se oglašajo netopirji, previsoki za človeško uho, smo si za prisluškovanje netopirskim pogovorom pomagali s t. i. bat detektorji – ultrazvočnimi napravami, ki te zvoke zaznajo in pretvorijo v človeku slišne. Prisotni so navdušeno sprejeli videna netopirja. Jan je dogodek popestril še z ogledom netopirjev iz neposredne bližine. S sodelavci iz društva so istočasno opravili še terensko metodo lova v mreže (t. i. mreženje) v bližini reke Unice pri Planinski jami. Štiri ulovljene netopirje treh različnih vrst (obvodni, dolgonogi in brkati) so si najpogumnejši obiskovalci lahko ogledali čisto od blizu.

Noc netopirjev 2019 mrezenje Lara J.P.
Foto: Lara Jogan Polak


Če ste letos dogodek zamudili, ni nič zamujenega. Drugo leto Noč netopirjev spet pride!


Pripravili: N. Doles, T. V. Jagunić