MENI
KRAS.RE.VITA
MENI

Obnovitvena dela na Ravbarjevem stolpu že v teku: OBNOVA PODALJŠANA vsaj do konca julija 2022

Ni potrebno posebej poudarjati, da je pandemija koronavirusa v lanskem spremenila večino delovnih okolij in delovnih procesov. In prav nič drugače ni bilo na gradbišču pri Ravbarjevem stolpu, kjer potekajo obnovitvena dela od lanskega marca. Začelo se je s težavami zaradi kadrovske podhranjenosti z nenadnimi in nepričakovanimi odsotnosti delovne sile zaradi bolezni in odrejenih karanten ter nadaljevalo z zamudami pri dobavi materialov.

Dela je podaljšalo odkritje arhitekturnih ostalin

Tekom izvajanja del v pritličju Ravbarjevega stolpa je prišlo do odkritja zasutega prostora pod talno ploščo. V septembru 2021 pa je pri izkopu za temelj prišlo do novega odkritja grajene strukture srednjeveškega gradu Mali grad, ki je po ugotovitvah pristojnega Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) nakazovalo na doslej neznani potek zidov objekta. Občina Postojna se je na podlagi ugotovitev pristojnega ZVKDS-ja odločila, da se izvede arheološki izkop, kar je zaustavilo vsa dela za tri mesece.
Arheološke raziskave, ki so jih izvedli strokovnjaki iz arheološkega podjetja Avgusta d.o.o., so potrdile, da se poleg stolpa nahajajo arhitekturne ostaline večjega palacija z atrijem in vodnjakom, ki je bil obkoljen z dvema manjšima ovalnima opečnima strukturama, ki sta verjetno služili za filtriranje deževnice preden je bila ta odvedena v glavni vodnjak. Najdbe, ki so bile odkrite pretežno na območju med stolpom in današnjo cesto pričajo o dogajanju na tem prostoru od srednjeveškega časa pa vse do danes. Med zanimivejša odkritja spadajo izgubljeni srebrniki in keramične posode. Odkrite pa so bile tudi nekatere poškodovane samostrelne konice, ki nakazujejo burno zgodovino te strateško locirane grajske stavbe, ki je bila v teku svojega obstoja nedvomno večkrat oblegana.

Kako naprej?

Dela naj bi se po prvotnih načrtih zaključila konec novembra 2021, a se je rok za dokončanje del najprej podaljšal do 31. marca, sedaj pa pomaknil na 31. julij 2022.

Nova odkritja so namreč povzročila tudi preprojektiranje dostopa do Ravbarjevega stolpa, ki je trenutno v fazi priprave novega projekta za izvedbo (PZI).

Stanje okolice Ravbarjevega stolpa po opravljenih arheoloških izkopavanjih si v 3D-ju lahko ogledate tukaj ali klikni na skico (poglede lahko izbirate sami):

MODEL Ravbarjev stolp skica za link 2022

Zasnovo dostopne poti pa najdete tukaj (pdf).