MENI
KRAS.RE.VITA
MENI

Odsek »suhe« poti nad Špiljo na Poti izvirov je končan

foto: Eva Kobe

Na Poti izvirov smo nad izvirsko jamo Špilja končali z urejanjem novega, nekaj deset metrov dolgega »obvoza«. Sedaj bo mogoče pot nadaljevati tudi takrat, ko se po močnejšem deževju voda iz Špilje burno vali čez obstoječo pot. 

Preden obiskovalec pride do jame, na svoji levi zagleda lepo urejeno, z lesnimi sekanci prekrito pot, ki ga vodi tik nad vhodom v jamo in naprej na obstoječo pot.

spilja1 Eva Kobe

Odcep na levo iz obstoječe poti. Foto: Eva Kobe

spilja4 Eva Kobe splet

Po začetnem kratkem, vzponu, se pot zravna in se na drugi strani jame zopet spusti do obstoječe poti. Foto: Eva Kobe

Podoben, le precej daljši dodaten odsek »suhe« poti, je urejen med izviroma Čouniči in Pod pečmi. V času nizkega vodostaja jezera se lahko pri Čouničih spustimo nekaj deset metrov niže, proti mogočnemu maklenu in nadaljujemo pot po kolovozu mimo izvira Obrh Žaga. Kadar pa je ta del poti zalit, se od Čouničev odpravimo po zgornji, gozdni stezi, ki se po nekaj 100 metrih zopet priključi spodaj ležeči poti. Še en, dodaten »suhi« del poti pa je speljan nad izvirom »Pod pečmi«. Za lažjo predstavo o tem, kako si izviri sledijo, je spodaj pregleden zemljevid poti, na katerem je Špilja označena s puščico.


Precejšen del Poti izvirov je Notranjski park uredil po poti javno dobro, nekateri deli pa potekajo tudi po zasebnih zemljiščih. Ob tej priložnosti se še enkrat zahvaljujemo lastnikom za soglasje k ureditvi te slikovite pešpoti. Zahvaljujemo se tudi našemu Lojzu, ki ima neverjeten občutek za harmonično poseganje v naravo.

spija2 Eva Kobe splet

1 ZEMLJEVID pot izvirov 4 km feb.2020 Damjan plus SPILJA

Zemljevid poti izvirov. Kartografija: Damjan Intihar

To pot urejamo v projektu KRAS.RE.VITA, ki ga sofinancirata Evropski sklad za regionalni razvoj in Republika Slovenija.