MENI
KRAS.RE.VITA
MENI

Peta opazovalnica za ptice s pogledom na najvišjo slovensko goro

foto: Eva Kobe

Ja, tudi s Cerkniškega jezera se vidi Triglav. Od sedaj naprej ga lahko v jasnem vremenu občudujete iz opazovalnice, ki jo je Notranjski park postavil ob ponikalnici Stržen, pri mostu med vasema Gorenje Jezero in Laze. Poimenovali smo jo z lokalnim imenom Malnšče. Domačini vedo namreč povedati, da je tod nekoč stal mlin, po domače »maln«.

O4 Malnsce Razgled mala fini

Foto: Barbara Bolta Skaberne

V notranjosti opazovalnice so lesene klopi in informativne table z zanimivimi informacijami o okolici in tam živečih pticah, na lesenih stenah in stropu opazovalnice pa so tudi silhuete nekaterih ptic v naravni velikosti (kosec, črna štorklja, vodomec, bela čaplja). Na tem slikovitem kraju si lahko obiskovalci na klopeh privoščijo tudi počitek in malico. Ob opazovalnici bo stala tudi maketa v obliki velikega zemljevida in informativni steber, ki bo obiskovalce usmeril na Pot izvirov, štiri kilometre dolgo krožno pot ob več kot 30 izvirih, ki polnijo Cerkniško jezero.

Ta dobrodošla pridobitev ob Strženu je del obsežnejše infrastrukture za obiskovalce, ki je nastala s pomočjo projekta KRAS.RE.VITA, ki je sofinanciran s strani Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republike Slovenije in projekta Life Stržen, ki ga prav tako delno sofinancira Republika Slovenija, večji del sredstev tega projekta pa zagotavlja program Life.

Notranjski park pa se še posebno zahvaljuje Agrarni vaški skupnosti Gorenje Jezero, saj nam je prijazno omogočila postavitev opazovalnice Malnšče na njihovem zemljišču, izbrala pa je tudi njeno obliko.