MENI
KRAS.RE.VITA
MENI

Planinsko polje kmalu v filmskem dokumentarcu

foto: Nina Doles

V okviru projekta KRAS.RE.VITA, ki se ga izvaja na območju Planinskega polja in Cerkniškega jezera, nastaja prav poseben dokumentarni film.

Tako raznolik kot je projekt, tako raznolik je tudi nastajajoči dokumentarni film. Z izbranim izvajalcem, Matejem Vraničem, priznanim slovenskim naravoslovnim fotografom in snemalcem, smo v letu 2019 aktivno snemali.

Spomladi in poleti smo posneli travnike z bogato floro in ponoči šteli skrivnostnega prebivalca Planinskega polja, ptico - kosca.

PP Doku film MAtej Vranic 2 foto Nina Doles splet 1
Ekipa snemalca Mateja Vraniča (foto: Nina Doles)

Pozno poleti smo na filmski trak ujeli zrele, nepokošene travnike in pravilen način košnje, prav tako pa smo pokukali v zvonik cerkve sv. Marjete h koloniji navadnih netopirjev ter posneli dogodek, pripravljen za ozaveščanje prebivalcev o posebnostih teh netopirjev. Ker je podzemni svet zelo pomemben del Natura 2000 območja Notranjski trikotnik, smo posneli tudi posebnosti in lepote Planinske jame.

PP Doku film Kamera foto Nina Doles izrez splet 2
Utrinek s snemanja (foto: Nina Doles)

Snemanja bodo zaključena v letu 2020, dokumentarec pa bo imel ključno vlogo pri ozaveščanju tako domačinov kot obiskovalcev o pomembnosti ohranjanja endemitov in pomembnih življenjskih prostorov na Planinskem polju ter njegovih geomorfoloških posebnostih. Te naravne posebnosti občine Logatec, Postojna in Cerknica uvrščajo na pomemben zemljevid izrednih naravnih danosti.

Projekt financirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Nina Doles,
koordinatorka projekta KRAS.RE.VITA (Notranjski muzej Postojna)