MENI
KRAS.RE.VITA
MENI

Popisi male tukalice na Cerkniškem jezeru

foto: Vir: WikiMedia (commons.wikimedia.org)

 

Mala tukalica na Cerkniškem jezeru živi v trstičju in šašju, še posebej, če so sredi gostejšega rastlinja tudi manjša vodna okenca. Raje ima globljo vodo, ni pa zelo občutljiva na nihanje gladine vode. Tukaj je njeno najpomembnejše gnezdišče v Sloveniji, njeno populacijo na jezeru ocenjujemo na 10-20 parov. Največja grožnja zanjo so predolga sušna obdobja, zato bo projekt Kras.Re.Vita z renaturacijo Belega Brega bistveno pomagal pri njeni ohranitvi. Lahko se zgodi, da bo ob grožnjah poplavnemu gozdu ob Muri, to njena edina »trdnjava« v državi, zato so napori za ohranitev te vrste še toliko pomembnejši. Drugod po Sloveniji gnezdi le maloštevilno.

Popisi male tukalice so sicer nekaj posebnega in čarobnega. Ker je mala tukalica najbolj aktivna ponoči, jo popisujemo takrat. Sredi jezera, obsijanega z lunino svetlobo, je treba predvajati njeno gnezditveno oglašanje. V daljavi je iz smeri Žerovnice slišati velikega skovika, v bližini bobna bobnarica, od Unca sem se sliši globoko hukanje velike uharice. Obenem pa so ti popisi tudi fizično naporni, saj je treba broditi po nekaj decimetrov globoki vodi, nemalokrat pa se zavlečejo tja do jutra.

Na jezeru živi še več njenih sorodnikov, morda najbolj znan je kosec, na jezeru pa gnezdijo tudi grahasta tukalica, mokož, liska in zelenonoga tukalica. Vse te vrste spadajo v družino tukalic (Rallidae). Šele pred nekaj leti pa smo odkrili gnezditev še ene tukalice in sicer pritlikave. Ta ptica je tako redka, da do tega, gnezditvenega podatka sploh nismo imeli nobenega podatka za celo Slovenijo. Slutili smo, da tukaj gnezdi, celo večkrat predvajali posnetke, nato pa se je neke noči odločila razkriti svojo prisotnost in je dobesedno skočila na popisovalca, ki jo je takrat tudi uspel fotografirati.

Primož Kmecl