MENI
KRAS.RE.VITA
MENI

Pot izvirov in človeška ribica

foto: Eva Kobe

 

Pot izvirov, ki je že nekaj časa speljana ob izvirih, ki polnijo Cerkniško jezero, je po novem opremljena s kažipoti in informativnimi tablami. Prve skrbijo za to, da se sprehajalci na 4 km dolgi poti ne izgubite, na drugih pa izveste marsikaj o 14-ih najbolj zanimivih izvirih ob poti in ostalih posebnostih iz živalskega in rastlinskega sveta.

Na območju med Gorenjim Jezerom in Lazami namreč izvira večina vode, ki napaja Cerkniško jezero. Tu voda tu privre na dan iz več kot 33 izvirov in odteka po slikoviti strugi Stržena preko Cerkniškega polja do ponorov v Jamskem zalivu, na drugem koncu jezera, kjer ponovno izgine v kraško podzemlje.

Cerknisko jezero Zemljevid+Pot izvirov Skupaj
Zemljevid jezera z okolico z označeno Potjo izvirov (levo) in Pot izvirov malo bližje (desno)

V enem od izvirov, ki mu domačini rečejo Kotrjaž, je Viktor Ponikvar iz Gorenjega Jezera leta 1964 našel človeško ribico in jo v zameno za liter vina izročil upravniku Postojnske jame, da jo odnese v varno jamsko okolje. To je do sedaj edina najdba človeške ribice na Cerkniškem jezeru.

PI4 S 5 Izvir Kotrjaz Jost Stergarsek mala
Foto: Jošt Stergaršek

Nekaj pa na poti vseeno še manjka. Na izhodišču oziroma na cilju poti, pri novi opazovalnici ptic Malnšče, bo v prihodnje postavljen tudi zemljevid jezera s širšo okolico.

Pot smo v Notranjskem parku uredili s pomočjo projekta KRAS.RE.VITA, ki ga sofinancirata EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.