MENI
KRAS.RE.VITA
MENI

Premiera dokumentarnega filma o Planinskem polju navdušila obiskovalce

foto: Foto Nina Doles

Povzeto po članku Blanke Markovič Kocen s portala Novice z Notranjske

Prav na dan žena, 8.3.2022 je svojo premierno predstavitev, ob navzočnosti številnih obiskovalcev v Kulturnem domu Postojna, doživel nov dokumentarni film o Planinskem polju, ki je nastal v okviru projekta KRAS.RE.VITA.

Gre za izjemne prizore narave, rastlinskega in živalskega sveta ter pojavov, ki prikazujejo edinstvenost in živost pokrajine, s katero se lahko ponašamo, predvsem pa se zavedamo njenega pomena v smislu odgovornega ravnanja, da te izjemnosti uživamo, a hkrati skrbno ohranjamo.

V uvodnem nagovoru je mag. Slavko Polak predstavil cilje projekta Kras.Re.Vita in projektne naloge Zavoda Znanje Postojna in njegove v organizacijske enote Notranjski muzej. Poudaril je, da bo delo, osredotočeno predvsem na prizadevanja za izboljšanje stanja ohranjenosti življenjskih prostorov vrst navadni netopir (Myotis myotis), travniška morska čebulica (Scilla litardierei) ter ptic kosec (Crex crex) in pisana penica (Sylvia nisoria) pozitivno vplivalo tudi na druge ogrožene živalske in rastlinske vrste, ki živijo na teh območjih.«

3.2.1 Travniska m cebulica tri  Slavko Polak podpisana

V nadaljevanju je predstavil tudi interpretativne in izobraževalne aktivnosti, ki bodo prispevale k večji prepoznavnosti Planinskega polja. Na območju je po obstoječih javnih poteh vzpostavljena interpretacijska učna pot, imenovana Scilkina pot (po latinskem imenu za travniško morsko čebulico - Scilla). Občina Postojna obnavlja Ravbarjev stolp v Planini, kjer bo urejeno interpretacijsko izobraževalno središče. Občini Postojna in Logatec bosta uredili tudi več počivališč in parkirišč za obiskovalce. Dokončana je tudi zgibanka o naravi Planinskega polja namenjena obiskovalcem, ki je tiskana tudi v angleški različici.

Osrednje dejanje tega dogodka pa je bila premiera 18-minutnega dokumentarnega filma o naravi Planinskega polja z naslovom Notranjski trikotnik – Planinsko polje in pogovor z njegovim ustvarjalcem, profesionalnim fotografom in priznanim filmskim ustvarjalcem Matejem Vraničem. Takole je nagovoril obiskovalce:
»Če iskreno povem, sem Planinsko polje do nedavnega zelo slabo poznal in ga občasno obiskoval s fotoaparatom samo takrat, ko je Unica prestopila bregove, saj je v tem obdobju pokrajina dobila zelo nevsakdanjo podobo, ki spominja na potopljeni gozd redkih in mogočnih dreves. Šele, ko sem dobil priložnost, da lahko posnamem naravoslovni film o tem kraškem polju, sem dejansko spoznal, koliko zanimivosti in pestrosti živalskega ter rastlinskega sveta se skriva na širnih planjavah in v bližnji okolici. Vsak letni čas ponuja svojevrstne zanimivosti in vsakdo lahko najde ali doživi kaj zanimivega ter osupljivega v tej pokrajini. Upam, da smo s tem filmom vsaj malo odstrli nekaj izjemnih posebnosti, ki jih skriva ter ga nekoliko približali širši publiki. Ko boste naslednjič drveli po avtocesti proti Primorski, se za hip ustavite ob Planinskem polju… ne bo vam žal

Matej Vranic s kamero Splet Slavko Polak 2019 05 17

Matej Vranič ob kameri (Foto Slavko Polak)

Film se bo prevajal v interpretacijsko izobraževalnem središču v Ravbarjevem stolpu. Do zaključka obnove Ravbarjevega stolpa bo na ogled v Notranjskem muzeju Postojna. Film ima tudi različico z angleškimi podnapisi ter krajši dvo minutni promocijski spot bo namenjen turistični promociji Planinskega polja.

Dokumentarni film je nastal v sklopu kohezijskega projekta Kras.Re.Vita, ki ga sofinancira Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.