MENI
KRAS.RE.VITA
MENI

Ste že slišali peti kosca? VABILO na popis kosca na Cerkniškem jezeru

foto: Tomaž Jančar

Pripravili ekipi NRP in DOPPS

Ta vikend, 9. na 10. junij 2018 vas vabimo, da skupaj preverimo ali je Cerkniško jezero še vedno najboljše območje v državi. Pridružite se nam na ponovnem štetju kosca v noči iz sobote na nedeljo.

Zbrali se bomo v soboto, 9.6.2018 ob 21.00 pred sedežem Notranjskega parka, na Taboru 42 v Cerknici.

Obvezna oprema: škornji, nepremočljive hlače in jakna, svetilka.
Delo bo potekalo predvidoma do 2. ure zjutraj.

Prijave in informacije: Notranjski regijski park, 01 709 06 36 (Barbara) do petka, 8.6.2018 do 16.ure.

------

Ali ste vedeli, da največ koscev v Slovenji lahko letos slišimo peti prav na Cerkniškem jezeru?

Kosec je dobil ime po svojem oglašanju. Pravijo, da spominja na zvok klepanja kose. Ta zvok bi radi čim večkrat slišali – prisotnost kosca je namreč zelo dober pokazatelj ohranjenosti raznovrstnosti življenja na travnikih.

Številčnost kosca že desetletja spremlja Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije z vsakoletno akcijo popisovanja, ki je znana pod imenom »Crex Night«.

Šokantno je dejstvo, da se je od začetka 90-tih let do danes populacija kosca v Sloveniji zmanjšala za 60 %. Za kosce v Sloveniji je bilo leto 2017 najslabše doslej. Kosec namreč izginja zaradi zaraščanja zemljišč, ki se jih več ne splača obdelovati, in zaradi vse bolj intenzivnega kmetovanja.

Smo pa letos priča tudi veseli novici – v prvem letošnjem popisu na Cerkniškem jezeru smo prešteli 100 pojočih samcev – že drugo leto smo prehiteli Ljubljansko barje, ki je do sedaj veljalo za najboljše območje za kosca.

Kosec je namreč ptica, ki gnezdi v visoki, a ne pregosti travi, in kot kaže, mu na Cerkniškem jezeru travniki ustrezajo. Takšnih površin, s katerimi primerno gospodarimo, je na Jezeru več kot 600 ha, kar s subvencijami vzpodbuja tudi država. Nekaj več kot polovico teh travnikov kosijo domačini, z drugo polovico pa upravlja Notranjski park. Zato se lahko za veliko število koscev na tem območju zahvalimo tudi celotni lokalni skupnosti, ki z zemljo gospodari koscu prijazno.

In kaj pomeni koscu prijazno gospodarjenje?

To pomeni, da prvič kosimo šele po 1. avgustu. Šele takrat so namreč mladiči dovolj veliki, da že znajo leteti, in so se sposobni umakniti pred ostro nevarnostjo. A je pri tem je pomembno tudi kako kosimo – začeti moramo v sredini zemljišča in se počasi pomikati proti robovom parcele.

Letos bo Notranjski park v okviru projekta KRAS.RE.VITA odkupil še dodatnih 65 ha zemljišč "za kosca" od tistih lastnikov, ki zemlje več ne želijo obdelovati. Te površine bomo redno kosili in s tem preprečevali zaraščanje, hkrati pa bomo vplivali tudi na obdobje same košnje. Odkup kmetijskih zemljišč v sklopu preteklih projektov se je namreč izkazal kot učinkovito naravovarstveno orodje za dosego ciljev varstva kosca.