MENI
KRAS.RE.VITA
MENI

Štetje netopirjev v 2021 v treh cerkvah na projektnem območju Planinsko polje

foto: Nina Doles

Kot vsako leto projekta KRAS.RE.VITA, smo tudi v letošnjem juniju opravili redno štetje netopirjev v treh projektno obravnavanih cerkvah Planinskega polja – sv. Marjeti v Planini, sv. Mihaelu na Jakovici in sv. Luki v Grčarevcu.

Popis vsako leto opravimo v času kotenja in vzgoje mladičev, ko so na kotiščih prisotne večinoma samice, le redko tudi odrasli samci. Kotenje samic, ki oblikujejo t. i. porodniške kolonije, je tesno povezano z vremenom, saj topla pomlad omogoča zgodnejše kotitve. Letošnji mrzel in moker maj je začetek kotenja mladičev premaknil za približno 2 tedna, s čimer je povezano tudi število prisotnih mladičev, ki smo jih zasledili ob samem štetju. Tokrat so se nam pri izvedbi štetja pridružili še strokovnjaki s Centra za kartografijo favne in flore.

Letos smo veliko časa namenili tudi pogovorom s skrbniki sakralnih objektov o skrbi za zadevne kolonije netopirjev ter čiščenju njihovih kotišč oziroma zatočišč tudi v prihodnje.

Predstavnika Centra za kartografijo favne in flore sta vse tri cerkve popisala tudi za aktivnosti, ki potekajo v okviru projekta LIFE-IP NATURA.SI (Aktivnosti - NATURA2000). Gre za popise stavb kulturne dediščine z namenom vzpostavitve preprostih preventivnih ukrepov za zmanjšanje morebitnih navzkrižij med ohranjanjem kotišč netopirjev in vzdrževanjem stavb (čiščenje gvana in izvedba manjših ukrepov za preprečevanje nastajanja škode) ter oblikovanje sistemskih rešitev za pomoč upravljavcem stavb pri čiščenju oz. odstranjevanju gvana. Tako zagotavljamo dolgoročno ugodno stanje kotišč netopirjev v stavbah in preprečujemo njihovo uničevanje. V ta projekt so tako zajete tudi cerkve, ki jih trenutno obravnavamo v projektu KRAS.RE.VITA, s čimer bo še dodatno poskrbljeno za zagotavljanje trajnosti projektnih aktivnosti.

V cerkvi sv. Marjete se nam je pridružil tudi predstavnik Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Skupaj smo obiskali podstrešje zvonika, si ogledali v sklopu projekta izvedena dela ter seveda tudi kolonijo netopirjev. Letos smo na podstrehi zvonika zasledili 570 odraslih navadnih netopirjev, 41 mladičev ter tudi enega samca druge vrste – dolgonogega netopirja.

popis 2021 Marjeta s pripisom splet

Štetje smo nadaljevali v cerkvi sv. Mihaela na Jakovici, kjer je prisotna kolonija malih podkovnjakov. Tokrat smo tam zasledili 13 osebkov.

popis 2021 Mihael s pripisom splet

Terenski obisk projektno obravnavanih cerkva smo zaključili v cerkvi sv. Luke v Grčarevcu. Tudi tu je prisotna kolonija malih podkovnjakov, kjer smo letos zasledili 45 osebkov te vrste netopirja.

 

popis 2021 Luka s pripisom splet

V prihodnjih mesecih moramo skupaj s skrbniki cerkva in z zaposlenimi na obeh Občinah, Postojni in Logatcu, oblikovati načrt skrbi za kolonije, ki se bo izvajal tudi po zaključku projekta.

 

Projekt KRAS.RE.VITA sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija

Besedilo in fotografije: Nina Doles, koordinatorka projekta KRAS.RE.VITA