MENI
KRAS.RE.VITA
MENI

Urhi tudi letos v novem domu

foto: Barbara B. Skaberne

Letos smo 22. maja v enem od bazenov opazili enega večjih urhovih mrestov. Kot kaže je bila rastlina, kamor je samica pritrdila jajčeca ravno prav dolga in para hribskega urha nihče ni motil pri tako pomembnem opravilu kot je razmnoževanje. Z drugega bazena pa se je slišalo nežno U-kanje svatbe željnega samca.

Urhov mrest Cvinger 22 5 2020 Barbara

Foto: Urhov mrest, večji, kot je njegov mrest običajno 

V tem času so v treh bazenih plavali tudi paglavci urha, videli pa smo tudi dober centimeter velike mladostne osebke, ki so se preobrazili lansko leto in prezimili v neposredni okolici.

Nov urhov življenjski prostor pa ni le njihov. Odkrile so ga tudi že sekulje. Vsaj en par te vrste rjave žabe, je zgodaj spomladi odložil mrest, od katerega so v maju ostali le še paglavci. Družbo jim delajo tudi zelene žabe in druge vodne vrste, predvsem nevretenčarjev.

Eden od bazenov zarasceno 2020 05 22

Foto: Eden od večjih bazenov, ki ga opazimo le, če se mu približamo.

Torej lahko dve leti po tem, ko smo vzpostavili nov življenjski prostor za hribskega urha, rečemo, da je poskus uspel. Od aprila do septembra redno spremljamo, kaj se dogaja v štirih bazenih, ki smo jih v tla vkopali jeseni 2018. V njih preko celotne sezone vzdržujemo dovolj vode, da imajo urhi ugodne pogoje za življenje v času, ki ga preživijo v vodi.

V sezonah 2019 in 2020 smo opazili, da se v bazenih redno zadržuje vsaj 16 odraslih živali. Samci pridejo prvi do primernih mrestišč in z značilnim »uu-uu-uu«, privabljajo samice. Samec zleze samici na hrbet in se je oklene. Tega objema zlepa ne popusti, vse dokler se hormonsko ne uskladita in odložita vsak svoje spolne celice. Pomembno je namreč, da samec oplojuje jajca sočasno kot jih samica odlaga. Samica odloži mrest v več majhnih skupinah s po 15-30 jajci, ki so med sabo povezana in pritrjena na rastlinje. Sivo-rjavkasti paglavci se iz jajc izležejo v 2-4 dneh, celotna preobrazba preko paglavca do malega urha pa traja v povprečju mesec in pol.

Vodno okolje običajno naselijo enkrat aprila, zapustijo pa ga konec avgusta, v začetku septembra. V tem času izpeljejo celoten razmnoževalni cikel, od jajčec, preko paglavcev do mladostnih osebkov, komaj centimeter velikih urhov. Ko se konec poletja začne temperatura nižati, tako odrasli kot mladostni osebki zapustijo vodno okolje in preselijo na kopno, kjer si poiščejo primerno prezimovališče (pod kamni ali odpadlimi vejami, pa tudi med koreninami grmov in dreves).

Urhov habitat lepo zarascen 2020 05 22

Foto: Bazeni so dobro skriti med gostim rastlinjem.  

Upam, da vas bomo lahko kmalu razveselili s kakšno fotografijo na novo preobraženega urha. Morda se bo videl še ostanek repa. Do takrat pa naj jim gosto rastlinje nudi zavetje pred plenilci in drugimi radovedneži.