MENI
KRAS.RE.VITA
MENI

Začetek postavitve učnih poti in opazovalnic

foto: Eva Kobe

Z veseljem oznanjamo, da smo sredi oktobra 2019 začeli z gradnjo obsežne infrastrukture, ki bo namenjena tako domačinom kot izletnikom in šolskim skupinam. V tej fazi bomo uredili opazovalnice za ptice in zanimive poti, kjer se odpirajo lepi pogledi na jezero, obenem pa so dovolj daleč od najbolj občutljivih območij – presihajoče jezero je namreč dom številnih redkih in ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. Še posebej je pomembno, da v času gnezdenja ne motimo vodnih ptic.

Usmerjanje turističnega obiska nujno tudi zaradi dejstva, da to območje vsako leto obišče vedno več izletnikov.

Uredili bomo okoli 10 km sprehajalnih učnih poti. Prva učna pot, imenovana Drvošec, bo vodila od bodočega Informacijskega centra v Dolenjem Jezeru, pa skoraj do Otoka.

Info center, kot ga kratko imenujemo, je zasnovan kot sodobni multimedijski informacijski center, ki ga bo zgradila Občina Cerknica, Park pa bo poskrbel za njegovo opremo in vsebino. Zgradnja se bo vsak čas začela.

Naj se vrnem na Učno pot Drvošec. Na poti bo 5 opazovalnic za ptice – ena bo v obliki 10-metrskega stolpa, ostale 4 pa v obliki lesenih hišic. Stale bodo na točkah z najlepšimi razgledi in kjer je pestrost ptic največja.
Na poti Drvošec se boste lahko ustavljali tudi ob 15 »doživljajskih točkah«, kjer boste lahko na zanimiv način spoznavali bisere Cerkniškega jezera.

Druga krožna pot je ena najlepših poti na Jezeru. Ker vodi mimo številnih izvirov, ki napajajo Cerkniško jezero, smo jo iz Koščeve poti poimenovali v Pot Izvirov. Vodila bo od mostu na Gorenjem Jezeru, okoli zaliva mnogih izvirov, do vasi Laze in preko nasipa nazaj do mostu.
Označili bomo tudi 4 kolesarske poti, od katerih je najdaljša dolga skoraj 30 km in vodi okoli celotnega jezera. Krajše so kot nalašč tudi za tiste z malo manj kolesarske kondicije.