MENI
KRAS.RE.VITA
MENI

Scilkina učna pot po Planinskem polju z dvema zankama

V sklopu projekta KRAS.RE.VITA je na Planinskem polju nastala označena učna pot »Scilkina učna pot« z logotipom »Scilke«, ki je ime dobila po botanični posebnosti Planinskega polja - travniški morski čebulici (Scilla litardierei), ogroženi rastlini značilni za kraška polja, ki v Sloveniji uspeva le na Planinskem polju.

Ob nezahtevni 11,5 km dolgi označeni poti, ki poteka po obstoječih poteh, je postavljenih 19 informacijskih tabel, ki so opremljene s fotografijami, skicami in vsebinami ter opisujejo posebnosti Planinskega polja, vse od skrivnosti Planinske jame, značilnosti travnikov, pa do posebnosti tukajšnjega rastlinstva in živalstva ter poplavljanja.
Vsebine so pripravile projektne sodelavke Zavoda RS za varstvo narave ter Notranjskega muzeja Postojna (deluje v okviru Zavoda Znanje Postojna) v sodelovanju z Občinama Postojna in Logatec.

Glavna cilja učne poti sta ozaveščanje o posebnostih tega območja in o pomenu ohranjanja biotske raznovrstnosti ter preusmerjanje obiskovalcev iz najobčutljivejših in najranljivejših območij Planinskega polja na manj občutljiva. Učna pot povezuje občini Postojna in Logatec. Sestavljata jo dve zanki:

  • Južna: 4,7 km (Občina Postojna)
  • Severna: 6,8 km (Občina Logatec)

 Scilkina pot + Parkirisca Skica 2022 Scilkina pot cela iz ZGIBANKE

Skica: Zemljevid Scilkine poti z dvema zankama, označitvijo parkirišč in vsebine tabel - tudi v pdf v SLO in ANGL.

Scilkna pot TABLE pri Haasbegu 2021 spletka

Table pri gradu Haasberg

Ob tej priložnosti bi se projektna ekipa rada zahvalila vsem, ki so pripomogli k nastajanju in oblikovanju vsebin za učno pot. Med njimi moramo izpostaviti strokovno pomoč in fotografije dr. Mateja Blatnika, avtorja logotipa učne poti Petra Laganisa ter postojnskega župana Igorja Marentiča, ki je prispeval nekatere iz zraka posnete fotografije Planinskega polja.